„Veľká noc je obdobím tradičných zákuskov a koláčov, ktoré na stoloch slovenských gazdiniek nemôžu chýbať a ani muži, šibači, si bez nich tieto sviatky nevedia predstaviť. Upozorňujeme však spotrebiteľov, aby zvýšili opatrnosť pri ich nákupe z neznámych zdrojov. Najmä na internete sa totiž čoraz viac rozširuje predaj týchto výrobkov vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky. Štátne orgány ich nevedia zachytiť a neraz ohrozujú zdravie spotrebiteľov,“ povedalMilan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Podľa zákona musí byť na Slovensku výrobca a predajca zákuskov, koláčov či toriet registrovaný ako potravinárska prevádzka, čím podlieha prísnym hygienickým pravidlám a kontrolujú ju štátne orgány. Vstupné suroviny i výrobky má kontrolované a výhradne z legálnych zdrojov. Svoje produkty tiež pravidelne kontroluje na mikrobiologickú bezpečnosť v akreditovaných laboratóriách.
Naopak nelegálne prevádzky nekontroluje nikto. Nimi používané suroviny, často s cieľom rýchleho zisku, nespĺňajú ani minimálne štandardy či zdravotné kritériá. Používajú suroviny ako napríklad farbivá či prídavné látky z Ázie neschválené pre trh EÚ a nespĺňajúce európske kvalitatívne štandardy. Spotrebitelia, ktorí si objednajú takéto výrobky, neraz cez internet, sa preto vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely, cez e-coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú hnačky, zvracania, ba dokonca trvalé následky napríklad pri použití ingrediencií obsahujúcich ťažké kovy. V extrémnych prípadoch dokonca môžu zapríčiniť smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia nie je možné nelegálnu prevádzku brať na zodpovednosť.
„Registrované cukrárske prevádzky prechádzajú pravidelne dôslednými kontrolami štátnych orgánov a sú neustále pod ich drobnohľadom. Pozorne si vyberajú suroviny na výrobu zákuskov, koláčov a toriet. Zároveň dodržujú všetky hygienické postupy a normy a aj preto sa možno niekedy zdajú ich výrobky drahšie. Treba si však uvedomiť, že odvádzajú dane, platia zamestnancov, dodržujú hygienické pravidlá a nemôžu si dovoliť svojich zákazníkov oklamať, pretože by im to okamžite zničilo ich živobytie. Spotrebitelia by mali preto venovať najmä pred sviatkami viac pozornosti odkiaľ zákusky a koláče na ich stoloch pochádzajú,“ uviedol Milan Lapšanský.