„Dosluhujúca vláda bola pre potravinársky sektor doslova katastrofou. Zlegalizovala viaceré nekalé obchodné praktiky obchodných reťazcov, nepriniesla absolútne žiadne systémové opatrenia pre potravinársky sektor a namiesto riešenia situácie výrobcov potravín podpisovala marketingové memorandá a zavádzajúce stropovania s reťazcami. Ministra Samuela Vlčana si žiaľ budeme pamätať ako nepriateľa výrobcov potravín a bankára zastupujúceho záujmy nie tých, ktorí potraviny produkujú, ale tých ktorí ich predávajú a rekordne na tom profitujú,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Pekári boli počas pandémie vylúčení z pandemických pomocí, kompenzácie energií, ktoré na poslednú chvíľu zrealizoval agrorezort boli absolútne nedostatočné a agrorezort pod vedením ministra Samuela Vlčana nebol schopný pracovať s odbornými dátami ani argumentáciou. Tú pritom pekári, cukrári a cestovinári poskytli aj priamo ministrovi. Za nevyhnutné kroky novej vlády vnímajú prípravu rámcov podpory pre potravinársky sektor a špeciálne odvetví, ktoré ako pekári pracujú až z 80 % v noci, cez víkendy i sviatky, aby zabezpečili čerstvé potraviny pre slovenských spotrebiteľov. Rast ich nákladov totiž už čoskoro môže spôsobiť zvýšenie príplatkov cez víkendy, sviatky a noci, ktoré zo strany poslancov Národnej rady SR zatiaľ stále nebolo schválené. Poslaneckú novelu novelu zákona 461/2003 o sociálnom poistení zabezpečuje odpustenie odvodov nad rámec minimálnej mzdy pre potravinársky sektor budú totiž schvaľovať až na júnovej schôdzi, pričom zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky bude účinné už od 1. júna 2023.
„Vítame nomináciu profesora Jozefa Bíreša za šéfa agrorezortu. Veríme však, že mesiace, ktoré nová vláda pani prezidentky bude mať k dispozícii nebude len kúriť a svietiť, ale že s ním ako prvým odborníkom na oblasť potravinárstva na tomto poste, budeme spoločne komunikovať o systémových opatreniach na podporu potravinárskeho i nášho špecifického sektora, ktorý doslova na hrane prežil pandémiu a len za cenu mnohých zatvorených prevádzok prešiel energetickou krízou. Pred nami je zvládnutie inflačnej krízy, pretože chceme, aby naše výrobky mohli byť dostupné všetkým slovenským spotrebiteľom,“ zdôraznil M. Lapšanský.