„Štvrtkové schválenie novely zákona 461/2003 o sociálnom poistení poslancami NR SR vítame. Ide o dôležité opatrenie v súvislosti s pomocou ľuďom s nižším disponibilným príjmom. Znamená, že do konca januára 2024 sa vytvoril priestor pre výrobcov čerstvých potravín na nezvyšovanie personálnych nákladov. V prípade pekárov je to o to významnejšie, že až 80 % práce zamestnancov prebieha v noci, cez víkendy a sviatky, aby mohli mať zákazníci každý deň ráno na pultoch čerstvý, voňavý chlieb a pečivo,“ vysvetlil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Poslanecký návrh novely zákona 461/2003 o sociálnom poistení, ktorý zabezpečuje limitovanie príplatkov nad rámec minimálnej mzdy pre potravinársky sektor prešiel počas májovej schôdze prvým čítaním. Vo štvrtok 22. júna ho poslanci NR SR podporili až 101 hlasmi. Novelu zákona musí ešte podpísať pani prezidentka.
„Aj vzhľadom na význam tohto opatrenia pre sociálne slabších veríme, že pani prezidentka túto novelu podpíše. Vzhľadom na dočasnosť tohto opatrenia do konca januára 2024 sme pripravení o systémových riešeniach v tejto oblasti rokovať s predstaviteľmi vlády, ktorá vznikne po voľbách v septembri. Slovensko má totiž najvyššie daňové zaťaženie v regióne, čo má na potravinársky sektor a ceny našich výrobkov významný dopad,“ dodal M. Lapšanský.