„V pekárskych prevádzkach tvorí práca v noci, cez víkendy a sviatky až 80 % práce zamestnancov. Náklady na prácu pritom tvoria v pekárskom sektore veľmi podstatnú časť. Súvisí to s tým, že spotrebitelia majú prirodzene radi čerstvý chlieb, ktorý sa miesi, kysne, pečie a rozváža na Slovensku primárne v noci a nad ránom. Ak sa zajtra nepodarí schváliť kompenzácie zvýšených príplatkov, bude to mať závažné dopady na rast našich nákladov. Keďže reťazce sa nechcú vzdať rekordných ziskov a znížiť pultové ceny, dopadlo by to aj na spotrebiteľov a týkalo by sa to všetkých čerstvých potravín, ktoré sa musia spracovávať aj v noci, cez víkendy či sviatky,“ vysvetlil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Poslanecký návrh novely zákona 461/2003 o sociálnom poistení, ktorý zabezpečuje odpustenie odvodov nad rámec minimálnej mzdy pre potravinársky sektor prešiel počas májovej schôdze prvým čítaním. Navrhované opatrenie by zmiernilo dopady zvýšenia príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky aspoň do konca roku 2023.
„V prípade, že nedôjde k prijatiu tohto návrhu Národnou radou SR, sme pripravení komunikovať našim spotrebiteľom po prevádzkach na celom Slovensku, ktorí poslanci ako hlasovali. Je totiž našou povinnosťou vysvetľovať zákazníkom, že ceny nezvyšujú pekári, ale nesprávne nastavená legislatíva. Faktom totiž je, že až 52 % zvýšeného príplatku nepoputuje zamestnancom, ale obohatí štátnu kasu,“ dodal M. Lapšanský.