Danubius Gastro 2020

V dňoch 23. až 26. januára 2020 sav areáli bratislavského výstaviska INCHEBA konala dvojica veľtrhov venovaná cestovnému ruch ITF Slovakiatour agastronómii Danubius Gastro s medzinárodnou účasťou. Súbežne sveľtrhmi sa uskutočnili špecializované výstavy Poľovníctvo a oddych, Rybárstvoa voľný čas, ako aj Exposhop a Gastropack.  Na výstavnej ploche 19000 štvorcových metrov vystavovalo takmer 390 vystavovateľov zo Slovenskejrepubliky, Českej republiky, Estónska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska,Rakúska, Rumunska a Talianska.    

V expozíciách v rámci veľtrhu Danubia gastro 2020 dominovali gastronomické novinky, potraviny, káva, lokálne a exotické produkty, ukážky kuchárskeho remesla, ale aj ucelený sortiment pre segment HoReCa. Odborní návštevníci aj spotrebitelia sa mohli oboznámiť s novými produktmi a špecialitami. Na veľtrhu sa prezentovali menšie a lokálne spoločnosti,  podnikatelia a živnostníci, ako aj významné gastronomické značkyako De'Longhi, METRO, Bonduelle a ďalšie. Hlavným partnerom gastronomického veľtrhu bol Kaufland Slovenská republika a ako zástanca kvality potravín a udržateľnostiv potravinárstve tu predstavil tomu zodpovedajúci sortiment, zameranie na podporu domácej produkcie, textílie z biobavlny a priblížil návštevníkom svoje bezgluténové, bezlaktózové a vegánske produkty.

Nechýbali ani pekári

Naozaj nechýbali, avšak s porovnaním s minulými rokmi, tu už neboli zastúpení v takom veľkom počte aj prostredníctvom príťažlivých súťaží pre mladýcha profesionálnych pekárov a pekárne. Svoju expozíciu na výstave mala aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a v rámci nej sa prezentoval aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Okrem toho sa v hale D prezentovala aj spoločnosť MINIT SLOVAKIA,spol. s r.o. z Dunajskej Stredy, pomerne veľkou a príťažlivou expozíciou a medzinárodná firma Vandemoortele z Českej republiky, ktorá však dodáva na trh len hotové mrazené pekárske výrobky.   

Práve kvalita potravín a udržateľnosť v gastronómii bola jednou z tohtoročných hlavných tém veľtrhu. Gastronomické novinky, potraviny, víno a káva z celého sveta, lokálne aj exotické produkty, skvelé súťaže, fantastické kulinárske shows kuchármi zvučných mien, technológie a vybavenie pre gastroprevádzky ak tomu tisícky tipov, inšpirácií a rád pre cestovanie na Slovenskui v zahraničí – to všetko našli návštevníci na tohtoročnom veľtrhu.

Živá škola varenia

Súčasťou podujatia bola aj Živá škola varenia, ale aj súťaže kuchárov, cukrárov, barmanov a baristov či už profesionálov alebo študentov. Svoje umenie prišlo ukázať množstvo šéfkuchárov a cukrárov z renomovaných podnikov. Napríklad Vojto Artz – prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Cash & Carry Slovakia, s. r. o., uviedol záujemcov do tajov molekulárnej gastronómie; executive chef podnikov Hotel Loft a FABRIKA The beer pub Dano Hrivňák predstavil koncept moderného slovenského stretfoodu a cukrár hotela Zámok Šimák, Tomáš Pikáli zase prezentoval sezónne recepty zo zámku. Návštevníkov zaujal aj workshop zdobenia koláčikov s cukrárkou Luciou Gažovou z Lulus Bakery, súťaž vo varení naživo DANUBIUS GASTRO CUP v odbore cukrár, súťažná výstava POÉZIAV GASTRONÓMII, finále súťaže MAJSTER KUCHÁR SR, CARVINGCUP SLOVAKIA, čo je umenie vyrezávania do ovocia a zeleniny a množstvo ďalších prestížnych gastronomických disciplín a súťaží, ktoré prizerajúcich sa vtiahli do sveta chutí a vôní. Nechýbala moderná mixológia – na súťaži MASTER CUP 77 2020 PROFI MIXOLOGY si zmerali svoje sily barmani z rôznych krajín.

Všetko o káve

Na svoje si prišli aj všetci milovníci dobrej kávy. Mohli si pozrieť súťaž v príprave obľúbených kávových nápojov, ale aj miešaných drinkov či alternatívnych príprav kávy SLOVAK BARISTA CUP. Pri návšteve Kávového mestečka sa dozvedeli, aká je správna príprava espressa, ako by malo vyzerať správne cappuccino alebo aké recepty sa používajú na rôzne alternatívne prípravy kávy ako sú chemex, aeropress, džezva. U vystavovateľov mohli ochutnať kvalitné kávy so zodpovedným pôvodom z celého sveta a ten, kto sníva o otvorení vlastnej kaviarne, sa od profesionálov dozvedel, čo všetko na to budete potrebovať.

Kam za oddychom

Už tradične bol súčasťou výstavy cestovateľský veľtrh ITF Slovakiatour a kto ešte nebol rozhodnutý, kam sa chce pozrieť v roku 2020, tu pravdepodobne našiel odpoveď. Z bohatej ponuky si mohli vybrať exotickí dobrodruhovia aj tí, ktorých viac láka slnko, voda a pláž. Ponuka pobytov a poznávacích zájazdov pokrývala všetky zaujímavé regióny Slovenska, ale aj okolité krajiny vrátane obľúbeného Chorvátska, Talianska, Čiernej Hory či Slovinska. Nechýbala lákavá exotika v podobe Indonézie, Dominikánskej republiky a Kuby. Z nových krajín, ktoré veľtrh obohatili oproti roku 2019, to boli napríklad Gruzínsko či Moldavsko.  

Tohtoročný veľtrh Danubius Gastro ponúkol počas štyroch dní naozaj bohatú ochutnávku z trendov súčasného kulinárstva a gastronómie. Návštevníci mohli spoznať novinky ako sú molekulárna gastronómia, moderný slovenský streetfood a mnohé svetové špeciality, za ktorými by inak museli prejsť kus sveta. Kvalitné jedlo je neodmysliteľnou súčasťou nášho životného štýlu, a práve tu sme sa mohli z prvej ruky dozvedieť, čo neodmysliteľne patrí do zdravého stravovania a čo by sme z jedálneho lístka mali radšej vynechať. Lebo len jedlom je človek živý.