GASTRA & KULINÁRIA 2019 - Pekársky dvor

Na nitrianske výstavisko sa po 16 rokoch opäťvrátila výstava Gastra & Kulinária. Obnovená výstava sa konala v dňoch 6. – 9. 11. 2019 a prezentovalosa na nej 57 potravinárov a 12 gastrozariadení.

Výstava poskytla všetkým návštevníkom komplexnú prezentáciu výrobcov adodávateľov kvalitných potravín, nápojov a ingrediencií. Predstavilainovácie v technológiách a vybavení pre potravinársky priemysel, gastronomickéa ubytovacie zariadenia. Jej základným cieľom bola podpora návratu k lokálnymtradíciám a k lokálnym výrobkom vysokej kvality, ktoré  sú špičkovými produktmi slovenských  výrobcov. Samotnú realizáciu výstavyfinančne podporilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Na príťažlivosti  výstave  pridával aj bohatý sprievodný program –  zaujímavé prednášky, živé súťaže a prezentácie. 

Najväčším lákadlom pre všetkých návštevníkov výstavy a odbornúverejnosť bola veľkolepá interaktívna expozícia s názvom PEKÁRSKY DVORa jej trojdňové súťaže a „show“ programy, ktoré pod záštitou Ministerstvapôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR  spolu zorganizovali Cech pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Slovenský zväzpekárov, cukrárov a cestovinárov SR, Únia priemyselných pekárov Slovenskaa Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska.  Všetko sa to odohrávalo v hale M1 na plocheviac ako 500 m2

Jedinečnej expozícii PEKÁRSKY DVOR dominovala veľká mapa Slovenska  v podobe skladačky  chlebové „puzzle“, doplnená pekárskymia cukrárskymi výrobkami. Na mape boli zapichnuté zástavky s názvamipekární, cukrární, distribučných spoločností  a názvov všetkých spoločností, ktorí majúblízko k „pekarine“. Okolo mapy  bolirozmiestnené osobitné  predvádzacie  stoly s ponukou čerstvých výrobkov jednotlivých vystavovateľov.  Spoločnosti EKVIA, PENAM, VAMEX, VITA CELIA, PEKASTROJ NITRA, LIPTOVSKÉPEKÁRNE A CUKRÁRNE, PEKÁREŇ JURAJ OREMUS, BAGETA PEZINOK, PEKÁREŇ JOZEFOREMUS, KOPEK, Vilija, Topec, Prievidzské pekárne a cukrárne, a.s. či pekáreň F+K pekárne a iní vystavili to najlepšie zo svojejprodukcie. Návštevníci  si mohli užna pohľad  lákavé a úžasnevoňajúce pekárske  výrobky nielen  prezrieť, ale ich aj ochutnať.  Zástupcovia jednotlivých vystavovateľov im  boli po  celý deň ako sa hovorí, „po ruke“ , a taksa ich mohli opýtať na všetko, čo ich zaujímalo. 

Najviac zvedavcov však do expozície PEKÁRSKY DVOR tradične pritiahli  jednotlivé súťaže a „show“ programy,rozdelené postupne do troch dní.

6. 11. 2019

Prvý deň bola na programe súťaž pekárskych spoločností  „ONAJLEPŠÍ REGIONÁLNY VÝROBOK“ , do ktorej výrobcovia prihlásili  9 výrobkov. Štvorčlenná odborná porota podvedením Ing. Mariana Tokára  hodnotilajednotlivé výrobky podľa klasických odborných kritérií. Ocenenie a dekréts titulom NAJLEPŠÍ REGIONÁLNYVÝROBOK získala spoločnosť TOPEC, a.s. Topoľčany za výrobok Topoľčiansky skladník.
Dekréty s označením VYNIKAJÚCIREGIONÁLNY VÝROBOK získali tieto spoločnosti a ich výrobky: Prievidzsképekárne a cukrárne a.s. za Banícky chlieb, VAMEX a.s., Košice za Farmárskychlieb, PENAM SLOVAKIA a.s. za Slovanský chlieb – jačmenno-ovsenýa Kysucké pekárne a.s. Vilija za Svadobný veniec.
V tento deň si mohli overiť svoje pekárske schopnosti aj návštevníci vsúťaži určenej pre verejnosť s názvom UPEČSI SVOJU VIANOČKU. Zopár odvážlivcov sa našlo a pod dohľadom a spomocou pekárskych odborníkov sa s chuťou pustili do pletenia tohto tradičného koláča.  Bez zaváhania sa k nim pripojila ajministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorá zdôraznila, že súťaží zaseba – ako „občianka“.  Za asistenciepekárskeho majstra Mariana Košíka z pekárne BAGETA Pezinok  jej spod rúk vyšla krásna, priam ukážková  vianočka., čo nakoniec  ohodnotila aj odborná porota, pretože za ňu získaladiplom s nápisom 1. MIESTO V SÚŤAŽI. A my, všetci prítomní, sme zistili,že pani ministerka nemá len dobré organizačné schopnosti, ale je aj šikovnáa zručná a vďaka svojmu pekárskemu talentu by sa uplatnila  v hociktorej  slovenskej pekárni. Do tvorby vlastnej vianočky sa zapojil aj generálny riaditeľsekcie obchodu a potravinárstva pán Milan Lapšanský.
Návštevníkov do Pekárskeho dvora lákala aj nezameniteľná sladká vôňa orechovýcha makových Bratislavských rožkov. Majstri pekári Marian Košík z pekárne BAGETA PEZINOK a Róbert Földes z pekárne F + K z Komárna ichtu vypekali počas trvania celej výstavy a na túto lahôdku, ktorá sa hrdíaj ochrannou známkou EÚ „Zaručená tradičná špecialita“,  si museli postáť nejakú tú chvíľku v rade.
V priestoroch Pekárskeho dvora sa najprv uskutočnila aj tlačovákonferencia Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SR pre novinárova v popoludňajších hodinách aj medzinárodná konferencia zástupcov pekárskychasociácií strednej Európy (o tom podrobnejšie píšeme na inom mieste časopisu).Pri tejto príležitosti a pri príležitosti dvoch významných životnýchjubileí odovzdala predsedníčka Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SR  Ing. Tatiana Lopúchová oficiálne poďakovaniaIng. Vojtechovi Gottschallovi a Mgr. Jozefovi Klieštikovi  - „Zaprínos k rozvoju pekárstva na Slovensku“.

 7. 11. 2019

Druhý deň v Pekárskom dvore patril predovšetkým mladým a nádejnýmpekárom a cukrárom. Na súťaži s názvom VIANOČNÉ PEČIVO PRE MAMIČKU sa zúčastnili  trojčlenné družstvá z týchto škôl:  SOŠ agropotravinárska a technickáKežmarok, SOŠ potravinárska Krušovská, Topoľčany, SOŠ potravinárska Cabajská 6,Nitra, SOŠ gastronómie a hotelových služieb Bratislava a SOŠ PodBánošom Banská Bystrica. Študenti mali na prípravu pečiva tri hodinya bolo iba na nich, aký druh si vyberú a čo predvedú  v rámci tejto témy.
Odborná porota v rovnakom zložení hodnotila jednotlivé výrobky nielen pokiaľišlo o ich vzhľad, ale aj chuť a do úvahy brala aj ďalšie kritériá. Nakoniecrozhodla nasledovne: 1. miesto získala SOŠ potravinárska Krušovská z Topoľčian,2. miesto SOŠ Potravinárska 6 z Nitry a 3. miesto SOŠ Kežmarku.
Pre profesionálov bola v tento deň určená súťaž s názvom „NAJLEPŠÍ FREE VÝROBOK“. V tejto súťažibolo zastúpených najviac, až 20 výrobkov. Odborná porota sa skutočne veľmizapotila a nakoniec rozhodla nasledovne: Dekrét s titulom NAJLEPŠÍ FREE VÝROBOK získala spoločnosť PENAMSLOVAKIA a.s. za Tlačený koláč s náplňou marhuľovou.Dekrét s titulom VYNIKAJÚCI FREE VÝROBOK dostali: Jozef Oremus,pekáreň Bánov za Vianočku, LESAFFRE SLOVENSKO a.s. za chlieb viaczrnný ZAVARKA,PENAM SLOVAKIA a.s. za Tlačený koláč s náplňou makovou, EKVIA s.r.o. Nitraza Gluten Free – viaczrnné pečivo, Záhorácke pekárne a cukrárne a.s.Malacky za DIA Vianočku hrozienkovú, PENAMSLOVAKIA a.s. za Banánový chlebík, IREKS ENZYMA s.r.o. Prešov za Bezgluténovúsacher tortu a PENAM SLOVAKIA a.s. za Makovku.

8. 11. 2019

Aj v tretí deň odborná porota hofnotila 15 súťažných produktov v súťaži „NAJLEPŠÍ KREATÍVNY VÝROBOK“. Určiťpresné pravidlá v rámci tejto témy bolo náročné, ale členovia poroty siporadili a rozhodli nasledovne:
Dekrét s titulom NAJLEPŠÍ KREATÍVNMY VÝROBOK bol udelený spoločnostiPENAM SLOVAKIA a.s. za výrobok Torta s bielym čokoládovým mousse.Dekrétom s označením  VYNIKAJÚCIKREATÍVNY VÝROBOK sa tešili: IREKS ENZYMA s.r.o. za Čokoládovo marcipánový tarts amarena višňami, PENAM SLOVAKIA a.s. za Dark s náplňou tvarohovo –kokosovou, TATRAPEKO a.s. Liptovský Mikuláš za Stromček 400 g balený, LESAFFRESLOVENSKO a.s. za ZAVARKA, bageta tmavá a SENICKÉ A SKALICKÉ PEKÁRNEa.s. za Tradičný senický chlieb.
Na programe tohto dňa bola aj ďalšia súťaž, opäť určená pre širokúverejnosť a návštevníkov výstavy. Súťažilo sa o NAJLEPŠÍ PAGÁČ. Tento raz si chceli vyskúšať svoje pekárske umeniemnohí a naozaj bolo neúrekom tých, ktorí si chceli pripraviť pagáč podľasvojich predstáv a po upečení si ho aj zobrať domov na ochutnanie ostatnýmčlenom rodiny. Táto súťaž nabrala veľmi spontánne rozmery, preto sa jejorganizátori rozhodli neudeľovať víťazov ani porazených, ale každéhosúťažiaceho odmeniť zlatou medailou. Tak sa aj stalo a ako sa ukázalo, bolto výborný nápad.