MojaPracaMaZmysel #dualnevzdelavanie

Pekárstvo ponúka stabilnú prácu, pekárov je čoraz menej

Na Slovensku študuje v odbore pekár iba 50 žiakov. Prognózy trhu práce uvádzajú, že v ďalších dvoch rokoch bude potrebných 96 pekárov a následnedo roku 2025 každý rok v priemere 13 ďalších. Nových pekárov je teda doslova ako šafránu. Naozaj máme poslednú generáciu pekárov? 

Študoval síce strojarinu, ale srdcom je to pravý pekár. Poškole nastúpil na povinnú vojenskú službu. Po návrate z vojenčiny v roku 1991, viedli  jeho kroky do pekárne. Pekárstvu zostal verný do dnešného dňa.  

Dnešná generácia pekárov však môže byť zároveň tou poslednou. Mladých ľudí je v pekárni doslova ako šafránu, a tak hrozí, že v budúcnosti si budeme pochutnávať skôr na dovážaných pekárenských výrobkoch. 

Ako sme sa dozvedeli, povolanie pekára vôbec nie je len o samotnom pečení. Je to práca so živou hmotou. Ako sa zo strojára stane pekár a ako mu pekárstvo učarovalo nám už porozprával Juraj Dovalovský. 

Až 80% opýtaných rodičov uviedlo, že informácie o možnostiach stredoškolského štúdia získava od svojho dieťaťa a pre 76% rodičov sú zdrojom informáciíaj osobné rozhovory s priateľmi i známymi. Vedeli ste však, že 32% vysokoškolsky vzdelaných ľudí pracuje na stredoškolskej pozícii a až 60% stredoškolských absolventov nepracuje v odbore?