Pekári z PENAM SLOVAKIA oslávili Svetový deň chleba ďalším rekordom
"Vytvorili z chleba puzzle v tvare Slovenska"

V poradí už štvrtým rekordom oslávili  pekári z piatich pekární spoločnosti PENAM SLOVAKIA Svetový deň chleba, ktorý pripadá na 16. októbra.  Po 36 kg bochníku chleba, 35 kg chlebovej torte,  obloženom chlebíku s hmotnosťou 56 kg, dĺžkou 241 cm a šírkou  84 cm tento rok upiekli rekordné puzzle z chleba v tvare mapy Slovenska. Aj týmto rekordom chcú pripomenúť tradíciu slovenského chleba. Pekári z PENAM SLOVAKIA ho ročne upečú viac ako 25 miliónov kusov!

Oslava Svetového dňa chleba rekordom sa v PENAMe stala už tradíciou. Tento rok spojili svoje sily a majstrovstvo pekári z piatich pekární v Bratislave, Nitre, Žiline, Lučenci a Prešove. Všetky patria do spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a. s.

„Pre Slovákov chlieb vždy bol, je a bude dôležitý. Je nielen základnou potravinou, ale aj symbolom rodinnej pohody a pohostinnosti. O majstrovstve našich pekárov svedčia milióny chlebíkov, ktoré v priebehu roka ochutnajú v slovenských rodinách. Rekord, ktorým už štvrtýkrát oslavujeme Svetový deň chleba, je zároveň oslavou ich šikovných rúk,“ hovorí Peter Živický, country manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA.

Rekordné puzzle z chleba

Dĺžka: 704 cm

Šírka: 335 cm

„Pre Slovákov chlieb vždy bol, je a bude dôležitý. Je nielen základnou potravinou, ale aj symbolom rodinnej pohody a pohostinnosti. O majstrovstve našich pekárov svedčia milióny chlebíkov, ktoré v priebehu roka ochutnajú v slovenských rodinách. Rekord, ktorým už štvrtýkrát oslavujeme Svetový deň chleba, je zároveň oslavou ich šikovných rúk,“ hovorí Peter Živický, country manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA.

Skupine PENAM SLOVAKIA sa za dvanásť rokov podarilo vybudovať pozíciu jedného z najväčších zamestnávateľov v oblasti pekárskej výroby na slovenskom trhu. S piatimi pekárňami a  tromi mlynmi dáva prácu dovedna 1 300 ľuďom. Do modernizácie mlynov a pekární za toto obdobie investovali viac ako 27 mil. €. Skupina patrí do koncernu Agrofert.

Nitrianska pekáreň zásobuje svojimi výrobkami trnavský, nitriansky a trenčiansky kraj. „V našom regióne je najobľúbenejší pšenično-ražný chlieb a Slovanský krajec tmavý. Novinka chlieb pšeno získal v súťaži Danubius GASTRO 2018 v kategórii chlieb bez hraníc ocenenie ako najlepší,“ hovorí manažérka prevádzky Zdenka Klimeková.

Pekári zo žilinskej pekárne zásobujú severozápad Slovenska. „Najväčší záujem je o zemiakový chlieb a tiež o chlieb tekvicový. Náš bezgluténový chlebík Celio získal v Súťaži o najlepší chlieb bez hraníc počas Vinobrania v Pezinku ocenenie ako Vynikajúci chlieb 2018, čo nás veľmi potešilo,“ konštatuje Anton Baumgartner, manažér prevádzky.

„Naši zákazníci si pochvaľujú najmä slovanský zemiakový chlieb, v predajnosti však jednoznačne vedie konzumný chlieb. Investujeme do novej linky, takže na budúci rok máme v pláne zaviesť aj nové druhy jemného pečiva,“ vysvetľuje Vladimír Jurczyga z pekárne v Lučenci, ktorá zásobuje banskobystrický a časť košického kraja.

Produkty z pekárne v Prešove poznajú zákazníci v prešovskom a košickom kraji. „Najväčší odbyt má chlieb konzumný a veľmi obľúbený je aj lámankový chlieb,“ hovorí manažérka prevádzky prešovskej pekárne Danka Kontuľová. Výrobu im uľahčujú investície do nových technológií – využívajú nové deliace stroje na bežné pečivo a nový deliaci stroj s kontrolórom hmotnosti na chlieb.

Chutné výrobky bratislavskej pekárne, poznajú zákazníci z Bratislavy a okolia, Záhoria a časti Žitného ostrova. „Najväčší záujem je o pšenično-ražný chlieb, ktorý predávame pod názvom Konzumný rascový a obľúbený je aj chlieb Čert. V našej pekárni sa pečie aj stále obľúbenejší Večerný chlebík.“ konštatuje Juraj Tóth, manažér prevádzky. S cieľom modernizovať pekáreň vynovili baličku jemného pečiva, deličku cesta na bežné pečivo a zabezpečili tiež dve deličky cesta s kontrolórom hmotnosti k linke na výrobu chleba.

V bohatej ponuke PENAM výrobkov nájdete rôzne druhy a typy chleba, bežné i sladké pečivo, strúhanku, múky a špeciálne rady ako FIT deň, Zo srdca sladké, Natur a najnovšie Vitacelia a Slovanská rada chlebov. Na pečenie produktov používajú múku z vlastných slovenských mlynov.

Pekárne PENAM SLOVAKIA za rok vyrobia:

  • 25,5 miliónov ks chleba 
  • 366 miliónov ks rožkov

Ročne spotrebujú:

  • 32 tisíc ton múky 
  • 960 ton droždia
  • 580 ton soli

SVETOVÝ DEŇ CHLEBA

16. október vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. za Svetový deň chleba. Je to sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pre nás pripravujú. Nielen pre Slovákov je chlieb už oddávna každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života.

Hoci podľa štatistických údajov jeme prakticky každý rok chleba o niečo menej, nikdy nesmie na našom stole chýbať. Svedčí o tom spotreba chleba 34,3 kg na jedného obyvateľa za rok 2016, pšeničného pečiva zjedol každý Slovák v priemere 29,9 kg.

Spotreba na 1 obyvateľa Slovenska v kg

2011201220132014201520162017
Chlieb39,438,138,436,63534,335,1
Pšeničné pečivo29,628,827,829,63029,930,6

Zdroj: Štatistický úrad SR