V rámci medzinárodného veľtrhu sa tradične prezentoval aj 12. ročník medzinárodnej pekárskej súťaže o NAJLEPŠÍ BRATISLAVSKÝ ROŽOK, najlepšie UMELECKÉ DIELO (na tému Od pekára k Valentínovi) a najlepší VÝROBOK Z MEDOVÉHO CESTA (na tému V mede je zdravie) pod záštitou Rady pekárov Slovenska, Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska a slovenského Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Do súťaží, ktoré boli ako vždy rozčlenené do troch dní, nastúpilo bojovať o ceny celkove 10 súťažných družstiev SOŠ: SOŠ Pruské, SOŠ Topoľčany, SOŠ Banská Bystrica, SOŠ Český Těšín, SOŠ Košice, SOŠ Kežmarok, SOŠ Nitra, SoŠ GaHS Bratislava, MAĎARSKO I, a MAĎARSKO II. Cieľom družstiev bolo v časovom limite vytvoriť a upiecť čo najkrajšie a najlepšie Bratislavské rožky, vytvoriť čo najkrajšie umelecké dielo s témou „Od pekára k Valentínovi“ a pripraviť čo najoriginálnejší výrobok z medového cesta. Všetko nakoniec hodnotila viacčlenná odborná porota, ktorej predsedal hlavný manažér a prezident súťažných porôt, Ing. Ján Štulc, vedúci odboru kontroly potravín zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Porota ani tento raz nemala vôbec ľahkú úlohu, vybrať podľa vopred daných kritérií najlepších bolo veľmi ťažké, pretože hranica medzi najlepšími a tými ďalšími býva zväčša veľmi tenká.
Pozoroval som týchto mladých ľudí pri práci a chuť, s akou pristupovali k výrobe svojich súťažných výrobkov, môže byť príkladom pre ostatných. V tomto smere sa vyjadrili aj ostatní členovia poroty a mali radosť z toho, že u mladej generácie pretrváva nielen záujem, ale aj talent pre pekárske remeslo. Samotné slávnostné vyhodnotenie výsledkov sa uskutočnilo až v sobotu 28. 1. 2018 v popoludňajších hodinách s náležitou pompéznosťou, ktorá k takémuto podujatiu patrí. No a teraz už asi to najdôležitejšie – ako sa nakoniec jednotlivé družstvá umiestnili: