Zavedenie transakčnej dane znevýhodní pekárov, ktorí produkujú z domácich surovín. Na každej úrovni od poľa až po pult totiž musia platiť transakčnú daň, ktorú dovozcovia tovaru zo zahraničia zaplatia len raz. Popri neustálom zvyšovaní daní, odvodov a miezd tak nebudú schopní udržať aktuálne odbytové ceny.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na škody, ktoré môže spôsobiť nekompetentný návrh novely zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní strany SaS. Zrušenie remeselných živností v oblastiach výroby chleba, pečiva, zákuskov, mliečnych a mäsových výrobkov ohrozuje slovenských konzumentov a úplne ničí bezpečnosť a vysoké renomé slovenských potravín.
Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov absolútne odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. Potvrdili to spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, ktorý sa vo štvrtok konal na Donovaloch.
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč si prezrel produkciu závodu spoločnosti MINIT, ktorá patrí medzi významných slovenských producentov chleba a pečiva. Návšteva len jedného z viac ako520 členov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov potvrdila, že domáci výrobcovia majú dostatočné výrobné i distribučné kapacity na zásobenie celého slovenského trhu.
Viac ako 5 500 kamiónov pečiva ročne dovezú z Belgicka, Nemecka či Poľska obchodné reťazce na Slovensko. Keby sa postavili za seba, zabrali by celú D1 od Bratislavy až po Nitru. Slovenskí spotrebitelia tak namiesto domáceho pečiva konzumujú bagety či sladké pečivo, ktoré precestovali pol Európy. Domáce výrobné kapacity pekární by pritom hravo dokázali pokryť dopyt reťazcov na Slovensku.