„Odmietame antikampaň Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) zastupujúcu zahraničné obchodné reťazce, ktorá opakovane zavádza a klame, že slovenské výrobné kapacity na chlieb a pečivo nie sú dostatočné, aby zásobili domácich spotrebiteľov a preto je nutné dovážať pekárske výrobky z Belgicka, Nemecka či Poľska. Tohtotýždňová návšteva pána ministra u jedného z našich členov ukázala, že dokáže len v jednom zo svojich dvoch závodov vyrobiť mesačne 3 000 ton chleba a pečiva v špičkovej kvalite. Výrobca zároveň disponuje aj supermoderným plneautomatizovaným skladom s 9 000 paletovými miestami. Slovenskí pekári jednoznačne disponujú dostatočnými produkčnými kapacitami na pokrytie dopytu celého slovenského trhu,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
SZPCC v polovici januára informovalo, že obchodné reťazce dovážajú na Slovensko ročne 5 500 kamiónov pekárskych výrobkov z Belgicka, Nemecka a Poľska, ktoré by vedeli vyrobiť domáce pekárne. Cez 55 000 ton tak zanecháva nielen výraznú uhlíkovú stopu, ale Slovensku tým zvyšujú obchodné saldo o 160 mil. eur. Dovezené výrobky by pritom vedeli vyrobiť domáci pekári, čím by sa pridaná hodnota vytvárala na Slovensku.
„Sme rodinná firma a zásobujeme nielen slovenský trh, ale v súčasnosti exportujeme významnú časť našich výrobkov aj do zahraničia. Stále pritom disponujeme voľnými kapacitami. Sme presvedčení, že slovenskí pekári dokážu pokryť domáci dopyt a sme pripravení podieľať sa na posilňovaní sebestačnosti Slovenska v pekárskom sortimente. Kvalita našich výrobkov je na európskej úrovni a cenovo sme konkurencieschopní voči našim kolegom zo zahraničia,“ povedal Ladislav Ambrovics, generálny riaditeľ spoločnosti MINIT Slovensko, spol. s.r o.
SZPCC bude preto komunikovať s agrorezortom o možnostiach znižovania obchodného salda v pekárskych výrobkoch. Jednou z prvých iniciatív bude zavedenie povinnosti obchodníkov označovať na cenovkách krajinu pôvodu pekárskych výrobkov s cieľom, aby spotrebitelia vedeli či pečivo zbytočne neprecestovalo pol Európy.