„Tým, že pečivo sa na pultoch reťazcov prioritne nepredáva priamo s označením krajiny pôvodu, slovenskí spotrebitelia neraz ani netušia, že konzumujú výrobky z Belgicka, Nemecka či Poľska. Slovenské pekárne by pritom hravo zvládli dovážaný objem predstavujúci cez 55 000 ton mrazených produktov vyrobiť a dodať slovenským spotrebiteľom,“ vysvetlil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Obchodné reťazce pritom o dostatočných kapacitách pekární na Slovensku produkujúcich mrazené pekárske a cukrárske výrobky, vedia. Napriek tomu až na výnimky, odmietajú na Slovensku odoberať tieto produkty od slovenských výrobcov a opakovane uzatvárajú kontrakty s belgickými, nemeckými či poľskými pekárňami.
„Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov zásobujú výrobkami vo vysokej kvalite reťazce aj v iných krajinách, ktoré sú obratovo väčšie ako všetky slovenské reťazce dohromady, čiže dokážu pokryť väčšinu dopytu reťazcov na Slovensku. Efektívnosť výroby zároveň umožňuje našim pekárom predávať ich za konkurenčné a vzhľadom na logistické náklady zo západnej Európy, dokonca výhodnejšie ceny. Reťazce odmietaním slovenskej produkcie nepochopiteľne spôsobujú nielen zvyšovanie salda zahraničného obchodu v potravinách, ale produkujú aj obrovské množstvá emisií CO2 úplne zbytočne. Vo svojich zelených správach to akosi opomínajú uvádzať,“ podčiarkol M. Lapšanský. SZPCC bude preto túto tému komunikovať s predstaviteľmi štátu, s cieľom jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch. Je nutné, aby bol spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval.