SaS novelou živnostenského zákona ohrozuje zdravie spotrebiteľov a bezpečnosť potravín

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na škody, ktoré môže spôsobiť nekompetentný návrh novely zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní strany SaS. Zrušenie remeselných živností v oblastiach výroby chleba, pečiva, zákuskov, mliečnych a mäsových výrobkov ohrozuje slovenských konzumentov a úplne ničí bezpečnosť a vysoké renomé slovenských potravín.

„Ak by mohol chlieb, pečivo, zákusky, mliečne či mäsové výrobky vyrábať ktokoľvek bez nevyhnutnej kvalifikácie a praxe, k spotrebiteľom by putovali zdravie ohrozujúce potraviny. Treba si pritom uvedomiť, že takéto potraviny by sa dostávali nielen k individuálnym spotrebiteľom, ale aj do zariadení verejného stravovania – od pôrodníc, škôlok, škôl, cez reštaurácie, nemocnice až po domovy dôchodcov. Takýto hazard so zdravím slovenských spotrebiteľov a prakticky zničenie jedného z najefektívnejších európskych systémov výroby bezpečných potravín považujeme za neakceptovateľný,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Zákonodarcovia poslaneckým návrhom chcú zrušiť viaceré remeselné živnosti a spraviť z nich živnosti voľné. Týka sa to aj množstva živností v oblasti výroby potravín vrátane výroby pekárskych a cukrárskych výrobkov, ale napríklad i mäsovýroby, produkcie mliečnych výrobkov či piva. Túto problematiku pritom poslanci nekomunikovali s nikým z dotknutých, ani so sektorovými zväzmi ani s  komorami združujúcimi potravinárov. Slovensko má dlhodobo jednu z najvyšších bezpečností potravín v Európskej únii, čo potvrdila v minulosti aj Európska komisia. Potravinové škandály sa našej krajine nevyhýbajú náhodou, súvisí to s kombináciou požiadaviek na výrobcov potravín a ich kontrolou. Výroba potravín si vyžaduje nielen hygienické podmienky, ale najmä odborné znalosti a príslušnú prax, ktoré zabezpečia ich kvalitu, bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť.

„Ani pán Viskupič ani pani Cigániková nemajú absolútne žiadnu kvalifikáciu v oblasti potravinárstva. Nerozumieme, prečo svoj návrh najprv nekomunikovali s odborníkmi z potravinárskeho sektora, sektorovými zväzmi či potravinárskymi komorami. Svojim nekompetentným návrhom pod zásterkou zjednodušenia živnostenského podnikania nielen ohrozujú zdravie spotrebiteľa, ale prakticky likvidujú slovenské potravinárstvo. Obrátili sme sa preto v pondelok na poslancov NR SR listom, aby túto nebezpečnú legislatívu odmietli. Žiadny zákonodarca, ktorému záleží na zdraví spotrebiteľa by takýto návrh nikdy nepodporil,“ podčiarkol M. Lapšanský.