„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení sa členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov jednomyselne zhodli, že nemienia overené receptúry dopĺňať o žiadne prášky z červov ani iného hmyzu. Slovenské pekárske, cukrárske a cestovinárske výrobky sú vyrábané z kvalitnej múky z obilnín vypestovaných predovšetkým na slovenských poliach. Tak ako tomu bolo od nepamäti. Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby tu niekto robil testy na slovenských spotrebiteľoch,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
SZPCC vyhlásením reagovalo na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej na používanie v Európskej únii. Únia povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku. Na použitie tejto tzv. „novej potraviny“ musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku.
„Slovenskí pekári, cukrári a ani cestovinári nebudú do svojich výrobkov pridávať žiadne červy, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. Dôvodenie ekologickými či morálnymi dopadmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov. Vysokú kvalitu našich produktov garantujeme a veríme, že nás v tomto postoji podporia aj slovenskí spotrebitelia. Chlieb, pečivo, koláče či cestoviny majú byť z obilnín. Ubezpečujeme všetkých spotrebiteľov, že slovenské výrobky žiadne červy obsahovať nebudú,“ podčiarkol M. Lapšanský.