„Rozumieme potrebe konsolidácie štátneho rozpočtu, treba však jasne povedať, že transakčná daň najtvrdšie dopadne na tých výrobcov potravín, ktorí používajú domáce suroviny a domáce spracovateľské kapacity. Výrazne tak zvýhodní zahraničné dovozy, ktoré raketovým tempom stúpajú už niekoľko rokov a zásadným spôsobom oslabujú domácich výrobcov potravín. Zároveň najviac zasiahne naše malé a stredne veľké prevádzky pekárov a cukrárov, ktoré nevedia využiť úspory z rozsahu a ktorí nevedia znížiť počet transakcií. Keďže majú objemy transakcií nízke, zakaždým budú musieť zaplatiť túto novú daň v plnej výške,“ vysvetlil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) v súvislosti zo zavedením transakčnej dane od 1. apríla.
Slovenskí výrobcovia potravín pritom aktuálne nedisponujú žiadnymi štátnymi podporami. Na rozdiel od poľnohospodárov tak nedokážu kompenzovať rastúce náklady práce, surovín či daňovo-odvodového zaťaženia, ktoré je na Slovensku najvyššie v Európskej únii. Práve sektor výroby chleba, pečiva, koláčov a cestovín je najväčším z hľadiska počtu prevádzok v krajine a zamestnáva viac ako tretinu ľudí pracujúcich v potravinárstve. Ďalším negatívnym dopadom bude zvýšenie daní z príjmov právnických osôb v roku 2025, čo významne zníži možnosti investícií do ďalšieho rozvoja alebo znižovania nákladov. Naproti tomu v okolitých krajinách, najmä v Českej republike dochádza k finančnej stabilizácii pekárskeho odvetvia, s rastúcimi investíciami do modernizácie a k hospodárskemu rastu. Situácia v našom segmente bude v roku 2025 a 2026 zrejme presne opačná.
„Pre slovenských výrobcov chleba, pečiva, zákuskov a cestovín bude veľmi zložité udržať súčasnú cenovú úroveň bez zásadného dopadu na ich hospodárenie. Na jednej strane štátu platíme čoraz viac, na druhej strane podpory pre výrobcov skončili minulý rok. Náš sektor ledva ustál zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky. Neviem si predstaviť, ako by boli schopní naši výrobcovia nepremietnuť nárast nákladov do odbytových cien. Ak štát nezačne konať systémovými podporami, investičnými výzvami a znižovaním nákladov na strane štátu, výroba potravín začne na Slovensku upadať. Sme na spoločnom európskom trhu, kde je silná konkurencia a v zahraničí aj silná štátna podpora výrobcov potravín. Treba si uvedomiť, že o tom aký sortiment bude na slovenských pultoch rozhodujú len a len obchodné reťazce. Ak sa štát nespamätá, spotrebitelia na nich už v budúcnosti slovenské potraviny vysokej kvality nenájdu.“ podčiarkol M. Lapšanský.